Er zijn verschillende methodes om tandenknarsen tegen te gaan. In dit artikel willen we de opties belichten. Voordat je besluit een van de ingrijpende opties voort te zetten, is het goed om je ziektekostenverzekering raad te plegen. Niet iedereen heeft vanuit de ziektekostenverzekering dezelfde dekking. Het kan dus betekenen dat het voor jou juist heel goed is geregeld en voor een ander niet, of andersom.

Wat kun je doen tegen tandenknarsen?

Allereerst is het goed te noemen dat er een aantal goede opties voorhanden zijn. Het is het best eerst met je tandarts of kaak arts te overleggen welke voor jouw het best uitpakt.

Tandenknarsbitjes

Als op deze website genoemd is de eenvoudigste optie het nemen van een tandenknarsbitje. Er zijn diverse aanbieders van tandenknarsbitjes – ook wel splints genoemd. Een bitje beschermt je kiezen tegen het knarsen en klemmen. Het is dus eigenlijk een tussenlaag die zorgt dat je geen last krijgt van voortgaande slijtage. Er zijn standaard bitjes te verkrijgen die vrij goed op maat te maken zijn. De kosten van deze bitjes zijn doorgaans laag. Daarnaast zijn er ook bitjes op maat. Je tandarts kan je hier mee helpen. De tandtechnicus zal een (gips)afdruk van je gebit maken, die als basis gebruikt wordt voor je bitje. De prijs van deze laatstgenoemde optie is uiteraard aanzienlijk hoger dan een standaard bitje. Daarnaast kan het zijn dat je als tandenklemmer en/of -knarser vrij snel door een bitje heen gesleten bent. Het proberen van een standaard bitje is in dat geval eerst wel aan te raden.

Botox

Een andere optie is het in laten brengen van botox in bepaalde spiergroepen van je kaak. Dit leidt tot gedeeltelijke uitschakeling of verzachting van de spier waardoor je minder kracht zet. Botox moet in meerdere behandelingen toegediend worden.

Fysio

Net als fysio voor je been- of rugspieren is er ook fysio voor je kaak. De fysiotherapeut helpt je je kaak te ontspannen, waardoor je minder tensie hebt gedurende de dag of nacht. Vaak bestaat de sessie met de fysio uit advies en praktijk en dien je thuis nog repeterende exercities te doen. Denk aan rustig rekken van de kaak en masseren.

Kaakfysio is doorgaans onderdeel van de reguliere fysiotherapiebehandeling. Dit is niet standaard onderdeel van het basispakket en je dient daarom een aanvullende verzekering af te sluiten.