Tandenknarsen is niet alleen heel vervelend voor jezelf maar kan ook erg vervelend zijn voor je omgeving. Voor jezelf is het vervelend omdat je er echt last van kunt hebben dat je dit doet en je een behoorlijke schade aan je gebit op kunt lopen. Gelukkig zijn er wel enkele dingen de je kunt doen om meer schade te voorkomen zoals bijvoorbeeld een opbeetplaatje, ofwel bitje.
Wat is een opbeetplaat?
Een opbeetplaatje is een plaatje gemaakt uit kunsthars. Dit plaatje past over de tanden en kiezen heen en kan heel makkelijk in en uitgedaan worden. Een opbeetplaatje kan gedragen worden in de bovenkaak of in de onderkaak. Het plaatje kan nooit in twee kaken op hetzelfde moment gedragen worden. Een opbeetplaatje wordt ook wel spalk of splint genoemd. Er zijn dus meerdere benamingen voor. Een opbeetplaatje wordt vaak gebruikt als behandeling bij pijnlijke kauwspieren of ter voorkomen van slijtage aan het gebit. Het dragen van een opbeetplaatje gebeurd vaak in de nacht.
Hoe herken je tandenknarsen?
Tandenknarsen wordt ook wel bruxisme genoemd. Het is een overkoepelende term in de medici voor tandenknarsen en kaakklemmen. Tandenknarsen is iets wat veelal in de nacht tijdens de slaap voorkomt. De boven- en de onderkaak worden dan zo hard over elkaar heen geschoven dat het een knarsend en schurend geluid veroorzaakt. Tandenknarsen kan gepaard gaan met een enorme druk. Je kunt namelijk wel een kracht van 125 kilo uitoefenen met je gebit. Dit is voldoende om noten te kunnen kraken. Bij tandenknarsen horen een aantal symptomen waarvan je last kunt hebben. Dit zijn onder andere
- Pijnlijke en gespannen spieren en kaakgewrichten
- Schouderklachten en nekklachten
- Last van hoofdpijn
- Last van vermoeidheid
- Een slechte nachtrust hebben
Meestal wordt het tandenknarsen opgemerkt door bijvoorbeeld de partner. Je kunt het zelf opmerken doordat je kiezen en tanden gevoeliger gaat worden of door pijnklachten die je krijgt vooral in de nekspieren en de kauwspieren. Soms kan het opgemerkt worden door de tandarts wanneer hij of zij een overmatige slijtage aan het gebit opmerkt.
Wat te doen bij tandenknarsen bij een kind en volwassene?
Tandenknarsen is dus voor alle partijen niet leuk. Zowel voor jouzelf niet als voor je partner. Daarom is het ook raadzaam om er wel wat aan te doen wanneer je er last van hebt. Vooral omdat je gebit er een flinke opdonder van kan krijgen. Je kunt onder andere een bitje laten maken zodat jouw tanden en kiezen beschermd zijn. Wanneer je het in een hele erge vorm hebt dan kan je terecht bij een tandarts-gnatoloog. Deze specialist is gespecialiseerd als we het hebben over problemen bij het kauwen en pijn. Een volgende stap is om naar de fysiotherapeut te gaan. Deze kan je dan masseren en ontspanningsoefeningen meegeven die je vak voor het slapen kan doen en je op deze manier meer ontspannen kan gaan slapen. Soms wordt er aangeraden om yoga of mindfulness te gaan doen.
Niet alleen op het fysieke gebied kunnen er maatregelen genomen worden maar het is eveneens belangrijk om de achtergrond van het tandenknarsen te achterhalen. Het kan dus zijn dat je naar een psycholoog doorverwezen gaat worden. Een overmatige inname van bijvoorbeeld cafeïne, alcohol of drugs kan een factor spelen in het tandenknarsen. Zelfs roken kan daarin meespelen. Stress is eveneens een hele belangrijke factor hierin.