Het zal je niet ontgaan zijn. De corona crisis heeft zijn neerslag op de samenleving. Veel mensen kampen met stressklachten. Ook RTL nieuws publiceerde hier recentelijk een artikel over.
Voor mensen die eerder geen klachten hadden, begint het vaak met last van de kaken. Dit komt ik een paar vormen, waaronder spanning in de kaken bij het wakker worden na een nacht slaap. Een ergere variant is dat je ’s ochtends je mond niet kunt openen, omdat deze op slot zit, of dat je je mond niet kunt sluiten!
Een tandenknarsbitje kan je helpen je gebit te beschermen. Het is echter niet een permanent middel. Vaak zitten er – doorgaans psychologische – klachten achter tandenknarsen. Denk aan spanningen en stress. Je dient eigenlijk deze klachten weg te nemen om op een goede wijze van de problemen af te komen. Dit kan uitdagend zijn als je in onzekere tijden verkeert.
Tandenknarsen en klemmen kan tot meer klachten leiden dan alleen gebitsschade. Herhaaldelijke kauw- en klem activiteit kan ook lijden tot hoofd- en/of nekpijn.
Hoe weet je dat je tandenknarst?
Veel mensen weten niet dat ze tandenknarsen, omdat ze verwachten dat hun partner dit wel hoort gedurende de nacht. Dit is niet altijd waar. Klemmen en knarsen hoeft niet altijd gepaard te gaan met geluid. Daarnaast hoeft je partner er niet perse wakker door te worden.
De prijs van tandenknarsbitjes is vrij laag. Een optie, als je vermoed dat je knars of klemt, is om een instap bitje te nemen. Je ziet binnen de kortste keren of het bitje aangetast of gescheurd raakt. Bij heftige klemmers is het vaak al binnen een week zichtbaar.